Crida a la constitució de una Comissió Internacional d'Investigació per a la salvaguarda dels drets fonamentals en la globalització

Comissió Internacional d’investigació per a la salvaguarda dels drets fonamentals en la globalització

“Drets fonamentals i globalització”

CRIDA A LA CONSTITUCIÓ DE LA COMISSIÓ

Després de Seattle, Niça, Praga, Göteborg, va venir Gènova.

Cada vegada, el mateix escenari: els representants dels poderosos es reuneixen per decidir l’avenir del planeta; i els representants d’organitzacions no governamentals, d’associacions, de sindicats, de tot allò que hom anomena moviment social, la societat civil, es retroben per dir que, en tant que ciutadans, han de poder controlar el que fan els poderosos d’aquest planeta.

I cada vegada, es produeixen incidents seriosos, fins i tot tràgics com a Gènova.

Juristes de diferents horitzons, preocupats per aquests greus esdeveniments, han decidit mobilitzar llur vigilància.

Entre els drets fonamentals de la persona humana, es troben en efecte la llibertat d’expressió, la llibertat de manifestació, la llibertat d’anar i venir i aquests drets, així com d’altres, estan avui en perill.

Efectivament, la globalització es fa mitjançant un cert nombre de valors lligats a la recerca del profit i no al desenvolupament dels drets dels ciutadans. Està per fer un estat de la situació de les llibertats fonamentals a l’hora de la mundialització.

Els iniciadors de la present crida són juristes i llurs propostes es fonamenten en un doble enfocament jurídic.

– Un enfocament jurídic sobre els esdeveniments i sobre els atemptats a les llibertats que es produeixen

– Un enfocament jurídic també sobre els mitjans d’evitar en el futur els greus atemptats a les llibertats que han estat comesos i de permetre als ciutadans expressar-se lliurement.

Aquest doble enfocament ens ha semblat necessari, tant per informar els ciutadans de la situació i de les possibilitats d’actuacions, com per promoure un ordre jurídic conforme a les aspiracions dels nostres pobles.

Quan la repressió és utilitzada pels més rics o pels representants dels països rics contra els homes i les dones que demanen controlar el món en el qual viuran, es posa en qüestió la llibertat de tots els ciutadans.

Cal doncs proclamar que aquells que volen governar el planeta, en primer rang dels quals es troba l’OMC, han d’estar sotmesos al control dels ciutadans.

A la vegada que es respon amb la repressió als manifestants pacífics, els drets dels ciutadans són qüestionats per una doctrina “ultrasecuritària” imposada en nom de la “lluita antiterrorista” .

En aquestes condicions un cert nombre d’organitzacions de juristes (Associació Europea de Juristes per la Democràcia i els Drets de l’Home, Advocats Europeus Demòcrates, Juristes Demòcrates de Suïssa, Associació Internacional de Juristes Demòcrates, Coordinació de Juristes Demòcrates d’Itàlia) criden a la constitució d’una:

Comissió internacional d’investigació per a la salvaguarda dels drets fonamentals en la globalització

“Drets fonamentals i globalització”

Nosaltres considerem que si bé l’enfocament jurídic sembla un instrument d’anàlisi privilegiat, no pot ser tanmateix l’únic i per aquesta raó fem una crida per la composició d’aquesta comissió, no solament a les organitzacions de juristes sinó també a personalitats reconegudes per l’estatura democràtica i la participació en les lluites per les llibertats.

Us agrairem que ens feu conèixer si vosaltres o la vostra organització us adheriu a aquests principis i a la constitució d’aquesta comissió. Podeu prendre contacte amb nosaltres:

-a la seu de la comissió en curs de constitució, a l’adreça de Rudolf Schaller, advocat, 13 Boulevard Georges-Favon, CH 1204 Genève, tel. 41 22 312 14 00, fax 41 22 312 14 52

-o bé a l’adreça de Nuri Albala, advocat, 120 rue de Rivoli – 75001 Paris.

tel.01 40 39 90 90, fax.-01 42 21 17 87 e-mail: albala@magic.fr

Tenim la intenció de presentar la comissió i el seu programa de treball a la premsa internacional i a les organitzacions no governamentals que desitgin unir-se a nosaltres el

DILLUNS 8 DESEMBRE 2001 A GINEBRA

Pel grup de treball,

NURI ALBALA RUDOLF SCHALLER

26 octubre 2001