Comunicat respecte dels incidents protagonitzats per un grup ultradretà a Castellar del Vallès

La Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona ha tingut coneixement de les múltiples queixes formulades a Castellar del Vallès, pels seus ciutadans i representants municipals respecte dels incidents protagonitzats aquests darrers dies per un grup ultradretà. Un cop examinada tota la informació facilitada a la Comissió, hem constatat els següents fets:

 

  • Que en els darrers tres anys s’ha produït una greu ineficàcia i passivitat policial en relació a un conjunt d’agressions de caràcter feixista sofertes a la comarca del Vallès Occidental.

  • Que malgrat haver sigut denunciades reiteradament no han conclòs amb cap detenció ni resultat tangible.

  • Que aquesta impunitat ha causat una preocupant sensació d’inseguretat i alarma social a la comarca.

  • Que en aquest context, el passat 11 de setembre, un grup organitzat d’un centenar de membres d’ultradreta, amb estètica skin, va tornar a protagonitzar greus agressions contra els assistents a un acte festiu a la localitat de Castellar, sense que els cossos de seguretat de l’Estat ho poguessin evitar.

  • Que tot seguit, el 13 de setembre, els anti-avalots de la Guardia Civil van acudir a la localitat en auxili dels assistents a un altre acte festiu, davant de l’actitud provocativa del mateix grup ultradretà.

  • Que en el transcurs de la seva actuació la Guàrdia Civil no va detenir a cap dels agressors i, en canvi, va realitzar una contundent càrrega contra els propis veïns, que va arribar a ocasionar ferits.

  • Que s’ha creat entre la població de Castellar la sensació que aquest tracte desigual obeeix a una complicitat o connivència policíaca amb els provocadors feixistes.

 

Per això, La Comissió de Defensa considera:

 

  1. Que s’ha produït un abús indiscriminat de l’ús de la força contra els veïns per part dels efectius de la Guardia Civil. Això enlloc de solucionar el problema, l’ha agreujat.

 

  1. Que la gravetat dels fets exigeix que la delegada del Govern de l’Estat a Catalunya ofereixi una explicació sobre els criteris de l’actuació policial, tant pel que fa a la seva passivitat inicial com en la intervenció posterior, així com sobre les accions previstes per evitar danys majors.

 

  1. Que cal iniciar una investigació exhaustiva per aclarir els fets i les possibles responsabilitats en que hagin concorregut els seus autors, per tal d’evitar que no tornin a succeir.

 

Finalment, volem recordar que en un Estat de Dret la funció principal dels cossos de seguretat és garantir les llibertats i drets dels ciutadans, i que en l’exercici de les seves potestats repressives resulta exigible una adequada proporcionalitat, per evitar la vulneració de drets fonamentals que pot suposar el seu exercici inadequat.

 

Barcelona, 16 de setembre del 2003.