INFORME LEGAL TEAM CIMERA EUROMEDITERRANIA A BARCELONA

 

En ocasió de la cimera Euromediterrània que es va celebrar a Barcelona els dies 27 i 28 de novembre de 2005, els representants de la Campanya contra el mediterrani del capital i la guerra, alternatives a Barcelona + 10, en concret, els membres de la seva Comissió Legal, van demanar la constitució d’un Legal Team que fos operatiu de cara a les mobilitzacions, concentracions i manifestacions que es realitzarien els dies 26 i 27 de novembre d’enguany.

 

Els actes que s’havien organitzat per part de la citada campanya, alguns conjuntament amb d’altres Associacions, eren una bicicletada popular el dissabte al matí, una concentració el dissabte a la tarda davant del Parlament de Catalunya, amb l’objecte de lliurar un manifest relatiu a la precarietat de la vivenda, una acampada el dissabte a la tarda i fins al diumenge al matí a les immediacions del Parc de la Ciutadella, sota el lema “chabolear Barcelona” , una manifestació diumenge al matí que tenia el seu inici a la Plaça de Catalunya i acabava al Parc de la ciutadella, on es faria un dinar popular i es sortiria a les quatre de la tarda en direcció al Fòrum.

 

Per part de l’organització, i amb deu dies d’antelació, es va lliurar una comunicació a l’autoritat competent relativa als citats actes, i van rebre el dijous dia 24 una notificació en el sentit que la manifestació del diumenge a la tarda havia d’acabar-se al carrer Bac de Roda amb l’Avinguda Diagonal, on s’hauria de dissoldre “unes dues hores més tard del seu inici.”

 

El Legal Team, els membres del qual anaven degudament identificats amb un peto en el que s’hi feia constar que pertanyien a la xarxa descrita, va estar present en tots i cadascun dels actes descrits, havent mantingut prèviament contactes amb els Mossos d’Esquadra i amb el Col·legi d’Advocats de Barcelona per tal de donar a conèixer la seva activitat. L’organització comptava amb advocats al carrer i amb advocats que romanien en un despatx de coordinació, així com amb estudiants de la Facultat de Dret de la Universitat Central de Barcelona adscrits al programa “Dret al Dret”.

 

El dissabte al matí va transcórrer sense incidents. El dissabte a la tarda, a les cinc, es van concentrar els convocants dels actes a l’Arc de Triomf i des del Legal Team vam constatar que una hora abans l’Ajuntament de Barcelona havia donat l’ordre de desallotjar a tots els ciutadans que en aquell moment estaven al Parc de la Ciutadella i van tancar-ne totes les portes d’accés, evitant així que es pogués accedir ni a l’interior del Parc ni a l’exterior del Parlament de Catalunya. A dos quarts de cinc de la tarda hi havia un important desplegament Policial a la única porta del Parc que va restar oberta (la del Passeig Picasso). La única cosa que van informar als membres del Legal Team és que l’Ajuntament havia decidit desallotjar i tancar el Parc abans de l’hora en que oficialment es tanca i que no s’hi podia accedir per enlloc.

 

Quan la manifestació va arribar a la porta principal el Parc de la Ciutadella (davant del Passeig de Lluís Companys), al Passeig Picasso hi havia disset furgonetes dels UPA de la Guàrdia Urbana de la ciutat, quatre furgonetes dels mossos d’Esquadra a la porta del Jutjat de Guàrdia i un important desplegament de Guàrdia Urbana que regulava el trànsit, donat que van decidir tallar-lo des del Pla de Palau i fins al Passeig de Lluís Companys.

 

Val a dir aquí que les forces de l’ordre superaven amb número als manifestants, que no sobrepassaven les dues-centes persones i que en cap moment van impedir el trànsit rodat ni de vianants, ni van malmetre cap bé situat a la via pública. Es van enganxar tendals en un espai reduït del carrer i es van llegir diversos manifestos. Els membres del Legal Team, en un intent mediador, van parlar amb la Guàrdia Urbana per tal de saber si es desallotjaria la zona, manifestant que es tractava d’una concentració pacífica de ciutadans i ciutadanes que estava previst que s’acabés l’endemà a les quatre de la tarda i que no impedia l’ús de la via pública per la resta de ciutadans i ciutadanes de la ciutat. Després de més de quatre hores d’espera, els UPA de la Guàrdia Urbana van abandonar la zona, van decidir tornar a obrir el trànsit que ells havien tallat a primera hora de la tarda i, finalment, van abandonar la zona totes les unitats que s’hi havia traslladat.

 

És important remarcar el fet que s’havia previst la realització d’un concert al vespre i que vam ser informats que si es rebien queixes dels veïns de la zona relatives al soroll, es veurien obligats a intervenir i desallotjar als que es manifestaven, A les 11 de la nit, quan vam acabar la nostra tasca, no hi havia soroll i continuava la concertació pacífica. Vam ser informats que la mateixa va acabar l’endemà, a l’hora prevista i sense incidents.

 

El diumenge al matí hi va haver la manifestació programada, a partir de les 12 del migdia, amb una presència d’entre 3.000 i 10.000 persones, segons les fonts, que va transcórrer amb tota normalitat i sense incidents. A partir de les quatre de la tarda es va iniciar la nova manifestació des del davant del Parc de la Ciutadella, enfilant el carrer Pujades. A la mateixa hi participaven entre 1.000 i 2.000 persones, també depenent de les fonts consultades.

 

En arribar al carrer Bac de Roda un desplegament dels Mossos d’Esquadra va evitar que es continués avançant. El dispositiu policial estava muntat just al davant d’una benzinera que ocupa tota la cantonada i que havia estat envoltada de furgonetes i de Policia armada. Els carrers de sota i de sobre també estaven plens de Mossos d’Esquadra i de furgonetes policials.

 

Els manifestants van seguir fins a l’Avinguda Diagonal i ho van fer entre un cordó policial dels Mossos d’Esquadra que anaven equipats amb escuts, cascs que impedien que se’ls veiés la cara i amb les escopetes a la vista. Era impossible la identificació individual dels membres de les forces de seguretat. Finalment, passades les sis de la tarda i després de la lectura d’un manifest, es va donar la manifestació per acabada. Vam romandre a la zona fins al voltant de les set del vespre i no s’hi va produir cap incident llevat d’un petit intent de salvar la tanca que tallava la Diagonal i que va ser talalt pels mateixos manifestants.

 

La conclusió a la que hem arribat després de la nostra actuació durant els dos dies és que el desplegament policial que es va produir era totalment desmesurat i desproporcionat en relació a una concentració i unes manifestacions ciutadanes absolutament pacífiques, enunciades públicament i recolzades per un conjunt d’entitats que van voler fer palès el seu desacord amb les polítiques europees i estatals que es porten a terme a la zona del Mediterrani.

 

Barcelona, el 29 de novembre del 2005.