Comunicat davant el desallotjament del Rectorat de la Universitat de Barcelona

La Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col.legi d’Advocats de Barcelona, juntament amb la Federació de Veïns de Barcelona (FAVB), l’Observatori dels drets econòmics, socials i culturals (DESC), l’Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans (ACDDH), l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de l’Universitat de Barcelona (OSPDH), totes elles entitats ciutadanes de reconeguda trajectòria en la defensa dels drets humans, volem manifestar la nostra ferma denuncia per l’actuació dels mossos en relació als següents

FETS:

A les cinc de la matinada del dia d’ahir, 18 de març, els agents anti-avalots de la policia catalana han entrat, amb l’autorització expressa del rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Martínez, en el vestíbul universitari de l’edifici històric. La intervenció s’ha efectuat, per sorpresa i sense un requeriment previ dialogat per tal de desallotjar als estudiants que hi eren tancats des del 20 de novembre per protestar pel pla Bolonya. Per altra banda, al llarg de tot el dia i en diferents llocs de la ciutat s’han produït diverses actuacions policials dirigides contra aquells estudiants que protestaven per la l’actuació policial i la seva contundència.

S’han produït desenes de ferits i un número indeterminat de persones detingudes. Molts dels contusionats han estat persones absolutament alienes a la protesta que es trobaven, accidentalment, en el lloc dels fets. Entre els persones ferides s’hi troben diversos fotoperiodistes (El Periódico, El Punt, ADN, La Vanguardia, ABC, Agència EFE…), reporters i càmeres de televisió que estaven cobrint l’esdeveniment.

Per tot això, CONSIDEREM QUE:

Respecte a l’actuació del Rectorat de la Universitat de Barcelona:

 • Es reprovable que hagi autoritzat l’entrada i la intervenció policial en l’interior del recinte universitari sense previ avís ni esgotar els canals de diàleg oberts amb els estudiants. Tampoc resulta justificable la decisió de tancar la Universitat i impedir, així, el lliure accés dels estudiants i el desenvolupament de l’activitat normal fins el proper dilluns.

Respecte a l’actuació policial dels Mossos d’Esquadra:

 • S’ha produït amb una duresa i violència extrema, pròpia d’altres èpoques i intolerable en un sistema democràtic.
 • S’ha actuat de forma desproporcionada, sense donar als estudiants la possibilitat de dissoldre voluntàriament els actes de protesta, i sense que s’hagués produït cap acte de provocació o violència previ.
 • S’han causat detencions arbitraries i ferides desenes de persones de forma indiscriminada i en parts dels cos, com ara el cap, absolutament prohibides pel nostre ordenament jurídic.
 • S’ha agredit a nombrosos professionals del periodisme suficientment identificats, afectant, així, a la seva tasca informativa i al dret d’informació dels ciutadans reconegut en l’article 20 de la Constitució espanyola.
 • Les declaracions del Director General de la Policia catalana, Rafael Olmos, en les que justificava l’agressió als mencionats professionals per la dificultat de distingir-los dels manifestants resulten especialment greus atès el clar i visible distintiu que duen. Tampoc resulta justificable que limiti el seu esforç a quedar be amb els mitjans de comunicació.
 • Els agents anti-avalots dels Mossos d’Esquadra haurien de dur ja el distintiu identificatiu a l’uniforme, tal com preveu la instrucció aprovada per la Generalitat de Catalunya en data12 de novembre del 2008.

En darrer terme, volem recordar que el control policial de les protestes és una de les tasques més compromeses en qualsevol règim polític, no només perquè estan en joc el respecte a les llibertats i drets de participació política dels ciutadans sinó també la pròpia “legitimitat” del sistema democràtic.

Per tot això, les entitats mencionades reclamem al Rectorat de la universitat de Barcelona:

 • Que reobri el procés de diàleg interromput amb els estudiants contraris al pla Bolonya i es posi fi al discurs criminalitzador en vers la seva protesta.

Reclamem, així mateix, al Departament d’Interior:

 1. Que obri una investigació per determinar si la gravetat dels fets és atribuïble tan sols als propis agents de policia anti-avalots o ha existit algun altre tipus de responsabilitat o participació dels seus superiors jeràrquics, i en virtut del seu resultat es depurin les responsabilitats que s’escaiguin.
 1. Que s’ apliqui immediatament la normativa aprovada per la Generalitat de Catalunya que estableix la obligació de dur un distintiu identificatiu en l’uniforme dels Mossos d’Esquadra per tal d’evitar la situació d’ actual impunitat sota la qual actuen els agents del cos d’ anti-avalots.
 1. Que es revisin els actuals protocols d’actuació en la dissolució de manifestacions i altres actes de protesta per part dels agents anti-avalots dels Mossos d’Esquadra i evitar, així, els excessos en l’ús de la força que s’han produït en aquesta ocasió.

Barcelona, 19 de març del 2009.