Acció popular exercida per l'ACDDH

Acció popular exercida per l’ACDDH

Arran de la mort de Juan Andrés Benítez

La defensa dels drets humans i l’exigència de justícia han motivat que l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH), el 21 d’octubre de 2013, presentés una querella criminal en contra dels agents que van actuar en la detenció de Juan Andrés Benítez, en el curs de la qual va morir. Per això, l’ACDDH està actuant al procediment judicial com a acusació popular des del 7 de novembre, aportant proves i intervenint a totes les actuacions judicials. Hores d’ara, l’ACDDH és l’única part en el procés que ha interposat querella, i per tant és l’única que ha fet una tipificació jurídic-criminal complerta dels fets. La querella de l’ACDDH denuncia la presumpta comissió de delictes contra la vida (assassinat o homicidi), el delicte de maltractament, el delicte d’omissió del deure d’evitar la comissió del delicte, el delicte de coaccions, el delicte de obstrucció a la justícia, el delicte d’encobriment i el delicte de falsedat en document oficial.

L’ACDDH, al llarg dels darrers anys ha actuat en altres casos judicials sobre supòsits de maltractament dins de dependències policials o de centres penitenciaris. També ha actuat impugnant normes que vulneren els drets civils i les llibertats ciutadanes, com les ordenances del Civisme de Barcelona i de Lleida o el Reglament de desenvolupament de la Llei d’Estrangeria.

Actualment al procés, hi ha nou agents del Cos de Mossos d’Esquadra imputats. Mitjançant la Interlocutòria del Jutjat d’Instrucció 20 de Barcelona, es van imputar inicialment vuit mossos, als quals se’ls ha imposat la mesura cautelar d’haver d’anar a signar al Jutjat cada quinze dies per evitar que es sostraguin a l’acció de la justícia, i posteriorment s’ha ampliat l’acusació contra un novè agent. En aquella resolució judicial inicial, també s’arxiva el procés en contra de l’home amb qui Juan Andrés Benítez hauria discutit arran del malentès per la pèrdua del seu gos, abans d’arribar els agents policials, perquè aquest no hauria causat lesions greus al difunt i perquè s’hauria limitat a defensar-se en aquella batussa.

En funcions de policia judicial, el Cos de Policia Nacional ha estat encarregat de la investigació dels fets per part de la jutgessa instructora. La instrucció judicial dels fets s’està desenvolupant de manera molt ràpida, ja que han declarat tant els nou imputats, com els testimonis presencials (ciutadans, professionals sanitaris d’emergències) i s’han unit a les diligències prèvies diversos vídeos i gravacions dels fets que han tingut força ressò als mitjans de comunicació. L’autòpsia provisional, va determinar així mateix, una “etiologia medico-legal homicida”. Manquen encara diverses diligències de prova per practicar, com l’elaboració del Laboratori de Toxicologia, per a tenir totes les dades que puguin haver incidit en el resultat de mort.

L’ACDDH també està actuant per indagar si a posteriori d’aquella controvertida actuació policial, alguns agents dels Mossos d’Esquadra hagueren condicionat el veïnat per esborrar imatges dels fets, extrem que constituiria part dels delictes que conformaven la querella criminal.

Photo by Eduardo Zotes Sarmiento on Flickr