Denunciem la banalització del nazisme i el discurs de l'odi

Denunciem la banalització del nazisme i el discurs de l’odi

Expressions contra Catalunya i els catalans

Els signants del ‘Manifest per la dignitat democràtica davant la banalització del Nazisme i el Discurs de l’Odi’, i com a mandats seus, l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, la Fundació Catalunya i la Comissió de la Dignitat, hem presentat el passat 15 d’octubre una denúncia davant del fiscal delegat de delictes d’odi i discriminació de Catalunya contra la banalització del nazisme coincidint amb el 74è aniversari de l’assassinat del president Lluís Companys a mans feixistes.

Aquestes entitats denunciem “la propagació d’insults, les calúmnies i les amenaces difosos de manera pública i reiterada” en què s’afirma que els actes i manifestacions dels ciutadans catalans, les entitats de Catalunya i dels representants polítics de les institucions Catalanes són actuacions pròpies del nazisme o de règims feixistes.

pere_catala_picAquests insults s’emmarquen en el discurs d’incitació a l’odi hate speech- i ha arribat a ser pronunciat per persones de rellevància pública i càrrecs amb responsabilitats polítiques.

Remarquem que actualment la banalització i trivialització del nazisme com a caricaturització vexant i justificació de possibles agressions contra els catalans ha esdevingut una constant principalment mitjançant Twitter i Facebook aprofitant una sensació de “relativa impunitat”.

Considerem que aquestes conductes no poden emparar-se en el dret a la llibertat d’expressió ja que aquest té un límit en la calúmnia i la injúria.

A més de declaracions banalitzadores del nazisme i el feixisme, evidenciem les amenaces i la incitació a l’odi fomentada per part de persones de rellevància pública que “justifiquen i promouen possibles actes de violència contra els ciutadans de Catalunya, els membres de les seves entitats i de les institucions que els representen”.

Lamentem el fet que l’Estat Espanyol encara no hagi fet cap pas per incloure en el seu ordenament jurídic penal el contingut de la Decisió Marc 2008/913/JAI relativa a la lluita contra determinades formes i manifestacions de racisme i xenofòbia. La data límit per transposar la norma comunitària era el 28 de novembre de 2010. La directiva faria molt difícil la continua passivitat de les autoritats espanyoles davant fets com els que denunciem.

Creiem que aquesta banalització de l’ús d’expressions com ara «nazi» en el context denunciat, poden ser punibles com a delictes dels articles 205, 208, 211 i 510 del Codi Penal.