Dia de l'advocat amenaçat

Dia de l’advocat amenaçat

El dia 23 de gener de 2001big_eng-page-00115, l’ACDDH recorda la situació dels advocats a Filipines

Des de 2010, tres associacions d’advocats d’àmbit internacional commemoren cada 24 de gener la Jornada de l’Advocat Amenaçat. L’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates (AED), a la qual pertany també l’ACDDH; l’Associació Europea dels Juristes per la Democràcia i els Drets Humans al Món (ELDH) i  l’Observatori mundial sobre el dret de defensa i les amenaces contra els advocats. L’objectiu del Dia de l’Advocat Amenaçat és dirigir una vegada a l’any l’atenció internacional cap als assassinats, persecucions o amenaces que reben els  advocats a tot el món en l’exercici de la seva professió. La data del 24 de gener es va triar per commemorar l’assassinat de quatre advocats sindicalistes i un empleat en un despatx laboralista situat al carrer Atocha a Madrid l’any 1977. La Matança d’Atocha va tenir lloc durant la transició, després de la mort de Franco. Els assassins arrestats pertanyien a partits i organitzacions d’extrema dreta. Excepcionalment, aquest any la concentració es convoca el dia 23 de gener per caure el 24 en dissabte. Aquest any la jornada centra la seva atenció sobre Filipines.

A Filipines, el nombre d’advocades i advocats assassinats des de l’any 2001 es de 41, nou (22%) dels quals intervenien directament en la denúncia de violacions de drets humans. A més, 57 advocats i advocades han rebut amenaces, han estat coaccionats, intimidats, vigilats i atacats d’altres formes, una part important dels quals, concretament 43 (76%), estaven directament implicats en casos relacionats amb drets humans. A més, 18 jutges han estat assassinats des de l’any 2001. Dels autors que s’ha arribat a poder identificar, el 65% són militars, mentre que el 20% pertanyen als cossos de policia. A data d’avui, però, es desconeix qui són els autors de més de la meitat dels atacs.

Entre els advocats que han estat assassinats recentment hi trobem els companys: Rudolfo Felicio, Noel D. Archival, John Mark Espera, Ian Vela Cruz, Jubian Achas, Sulpicio Landicho, Lazaro Gayo, Christobal Fernandez. Per a més detalls, llegiu l’Informe sobre la situació dels defensors dels drets humans a Filipines. Podeu trobar aquí informació detallada.

L’ACDDH convoca a tots els advocats i advocades a concentrar-se, vestint toga, divendres 23 de gener, a les 12 hores, davant el Consolat General de la República de Filipines de Barcelona (carrer del Vidre, 4).

Comunicat de premsa, aquí