Querella com a acció popular contra el discurs de l'odi

Querella com a acció popular contra el discurs de l’odi

L’ACDDH forma part de la iniciativa judicial

foto

La Plataforma per la Dignitat Democràtica, de la qual forma part l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, presentarà querella criminal, mitjançant acció popular, contra persones i entitats responsables de les piulades a twitter que inciten a l’odi contra els catalans i contra Catalunya.

La Plataforma ha decidit interposar l’acció popular contra el Discurs de l’Odi, amb el suport de les entitats directament davant un Jutjat d’Instrucció de Barcelona, atesa la inactivitat de l’administració de justícia davant la propagació d’aquests insults injuriosos, amenaces, incitació a l’odi i banalitzadors del nazisme.

La querella ve motivada pel fet que la Fiscalia Especial de Delictes de l’Odi i Discriminació a Catalunya va desestimar la denúncia presentada per les entitats del Manifest per la Dignitat Democràtica interposada el 15 d’octubre de 2014. La Fiscalia a Barcelona va rebutjar investigar aquests tipus de piulades per motius tècnics i jurídics, mentre a l’Estat espanyol missatges a la xarxa de tipologia similar són perseguits implacablement quan es refereixen al partit en el govern (PP) o es dirigeixen contra els polítics i això es tradueix en detencions immediates.

Darrerament s’han incrementat a les xarxes socials tot tipus de tuïts incitant a l’odi contra els catalans/es i Catalunya de clar contingut xenòfob. Aquest situació ve de lluny i tanmateix no s’ha aconseguit que sigui tractada per part de les Administracions competents malgrat la insistent denúncia.

Arran del lamentable accident de l’avió de Germanwings el passat mes de març als Alps en el que entre els passatgers que varen morir es trobaven desenes de catalans i catalanes aquests missatges que inciten a l’odi contra els catalans i contra Catalunya s’han reproduït amb virulència a les xarxes socials venint a adobar encara més el terreny de la intolerància i la xenofòbia.

La plataforma compta amb el suport de més de 70 entitats de la societat civil catalana i diversos ajuntaments (entre aquests els de Figueres, Pineda, Breda, a més de la Comissió de la Convivència de Sabadell, la Fundació Catalunya Fons, la Comissió de la Dignitat, la Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats de Barcelona, la Fundació Congrés de Cultura Catalana, Comissions Obreres, UGT, Intersindical, Amical Mauthausen, CADCI, La PDD,  l’Associació d’advocats Drets, Acció Cultural del País Valencià, La Xarxa, Obra Cultural Balear,  Ara o Mai, Òmnium Cultural, etc ).