Dia Internacional de l'Advocat amenaçat

Dia Internacional de l’Advocat amenaçat

El 22 de gener celebrem el Dia de les advocades i els advocats amenaçats

En solidaritat amb les advocades i els advocats d’Hondures. Des del 2010 cada any, el 24 de gener o al voltant d’aquesta data, l’ACDDH, juntament amb l’AED i altres associacions d’advocats, organitza protestes davant les ambaixades en solidaritat amb els advocats i advocades que són amenaçats, atacats e inclús assassinats perquè defensen els drets humans, defensen gent pobre, sindicalistes o camperols, simplement pel fet de dur a terme la seva tasca professional. Aquesta data commemora l’assassinat, per part de feixistes, de quatre advocats i sindicalistes a Madrid el 1977.

Divendres 22 de gener de 2016, a les 13.00 hores, a la Via Augusta 48-50, on és el Consolat d’Hondures a Barcelona, advocats i altres professionals del dret protestem simultàniament amb altres companys arreu d’Europa i d’altres continents. Lliurem una petició als ambaixadors i cònsols en favor dels advocats i altres professionals del dret d’aquest país que corren perill o han estat assassinats només pel fet d’exercir la seva professió.

L’objectiu és cridar l’atenció sobre l’onada de violència dirigida contra advocats i altres professionals del dret a Hondures. La situació a la qual han de fer front en aquest país és molt dura. Des del 2010 i fins el mes de març de 2015 el Comisionado Nacional para los Derechos Humanos de Honduras (CONADEH) ha registrat l’assassinat de 89 advocats i advocades. La violència no només s’adreça a advocats i altres professionals del dret. Molts hondurenys pateixen greus violacions dels drets humans. Això afecta negativament la vida pública a Hondures en el seu conjunt. Els principals motius d’aquesta violència són la pobresa, l’atur, el tràfic de drogues, la misogínia, i greus dèficits en la investigació i persecució d’aquests crims. Els crims violents no només són comesos per grups organitzats com ha declarat el govern d’Hondures, sinó que sovint són encoberts per funcionaris influents per raons de corrupció o complicitat. Els advocats, fiscals i jutges que tracten amb casos de violència o corrupció estatal corren un risc molt elevat d’esdevenir víctimes de la violència ells mateixos.

Podeu llegir sencer el comunicat de premsa aquí

Cartel-DOTEL