Migrants allunyats del dret, a Lille

Migrants allunyats del dret, a Lille

Cada any, l’AED organitza una trobada d’advocats europeus al voltant d’un tema jurídic d’actualitat

Els passats dies 23 i 24 de setembre de 2016, es va celebrar a la ciutat francesa de Lille el col·loqui anual de l’AED, acollit pel SAF. Enguany el tema triat per servir de fil conductor al col·loqui va ser el de “Els migrants, fora del dret”. Com a membre de l’AED, l’ACDDH va participar amb una ponència dins la taula rodona inicial dedicada a l’anàlisi de la situació als enclaus espanyols de Ceuta i Melilla. El títol català de la ponència era: “Tendències migratòries a través de la ruta occidental mediterrània: les fronteres de Ceuta i Melilla”.

L’ideal europeu de lliure circulació sembla allunyar-se de dia en dia, els governs s’estan mostrant incapaços de posar en pràctica una política comuna per als migrants i refugiats i, això sí, prenen concertadament mesures d’expulsió i repressió cada vegada de forma més dura i deshumanitzada.

Davant d’aquesta situació d’europeïtzació de polítiques migratòries restrictives, advocats i advocades de diferents països de la Unió Europea es van reunir per analitzar la situació de les diferents zones d’Europa per a una millor defensa dels migrants. Cada país va exposar les seves estratègies i va reflexionar sobre la defensa europea dels migrants perquè les solucions respectuoses dels drets i llibertats dels migrants, en realitat són possibles.

Quins són els drets dels migrants? Quines són les condicions legals i socials a les portes d’Europa? Com garantir que puguin exercir efectivament els seus drets, la presentació de les sol·licituds d’asil o rebre condicions d’acollida dignes i conformes a les normes europees?

Les intervencions dels advocats europeus han intentat respondre a aquestes preguntes sobre la situació a Europa, particularment a Calais, Espanya, Grècia, Itàlia i, per descomptat, Turquia.
Podeu consultar la ponència presentada per l’ACDDH i la resta de material i documentació aquí

lille