Presentació d'iniciativa per a la pau a Euskadi

Presentació d’iniciativa per a la pau a Euskadi

L’ACDDH sempre ha mostrat la seva preocupació per la situació dels drets humans a les presons i sovint el seu focus ha estat dirigit a la situació penitenciària d’Euskal Herria. El proper 14 de desembre, a les 19:30 hores, al carrer Rocafort 242 de Barcelona, seu de CIEMEN, l’ACDDH impulsa i convida a assistir a la presentació de l’informe i manifest de la iniciativa ciutadana SARE (“xarxa”, en èuscar).

A la presentació a Catalunya estaran presents Joseba Azkarraga i Iñaki Lagasabaster.

L’informe, en què ha participat l’EHU-UPV i un centenar de juristes i advocats bascos, presenta algunes conclusions relacionades amb la política penitenciària del Govern espanyol, “qui està conculcant els drets fonamentals dels presos i preses bascos, en concret el seu dret a la vida privada i familiar (art. 8 CEDH, art. 18 CE), en contra de la jurisprudència del TEDH”.

Altres conclusions són que “la política penitenciària no troba tampoc cap justificació política, en el cas que fos possible. Aviat es compliran quatre anys des que ETA va declarar unilateralment l’alt el foc. El Govern espanyol no atén aquest fet, que per a ell és com si no s’hagués produït.

La situació dels presos i preses bascos està provocant un agreujament injust i il·legal de les penes i de la forma en què s’executen, que afecta tant als presos i preses com als seus familiars. Tal com ha assenyalat el mateix TEDH, no és possible mantenir als presos a una distància tal dels seus familiars que les visites es facin en molts casos impossibles, especialment quan es tracta de persones grans o de nens de curta edat. És inhumà evitar l’acumulació de condemnes quan la majoria dels presos i preses bascos tenen entre quaranta i setanta anys, havent complert penes de presó molt llargues, superiors als vint anys en molts casos.

La política governamental i judicial amb els presos bascos no persegueix la pacificació i tampoc respecta el principi de legalitat. És una política contrària a la voluntat de la immensa majoria de la ciutadania basca. Aquesta política penitenciària s’alimenta de l’esperit de venjança.”

2016-11-14-photo-00000031