Llibertat immediata per a Taner Kiliç

Llibertat immediata per a Taner Kiliç

Detenció del president d’Amnistia Internacional a Turquia

L’ACDDH i el Bureau Executiu dels Advocats Europeus Democràtes (AED) de què formem part, reunit a Amsterdam, denuncia la campanya de repressió en contra dels drets fonamentals del govern turc i contra els defensors dels drets humans i exigeixen l’alliberament immediat del seu col·lega detingut el 6 de juny.

Taner Kiliç és acusat, sense proves, de ser membre de l’organització Gülen, descrita com a terrorista per les autoritats turques. El terrorisme és un argument molt utilitzat pel règim de l’AKP de Recep Tayyip Erdogan per destruir la democràcia i convertir el règim turc en una dictadura disfressada de democràcia formal.

El règim turc vol silenciar totes les veus de l’oposició i ataca les persones que denuncien la fragilitat de la democràcia existent a Turquia. Taner Kiliç treballa per defensar els drets i llibertats violats per les autoritats. No és ni un terrorista ni un criminal. Per tant, l’AED fa una crida a les autoritats turques per alliberar-lo i retirar els càrrecs infundats i arbitraris contra ell.

L’AED va expressar serioses preocupacions sobre violacions dels drets humans comeses contra els membres de l’advocacia a Turquia. Els advocats han de poder exercir les seves funcions legítimes sense por per la seva vida, la seva llibertat o la seva seguretat. L’AED torna a exigir el govern turc a complir amb les lleis internacionals sobre drets humans, incloses les garanties relacionades amb l’exercici de l’advocacia contingudes als Principis Bàsics sobre la Funció dels Advocats, adoptats pel vuitè Congrés de les Nacions Unides a l’Havana (Cuba) el setembre de 1990.

En aquest context i després d’algunes missions d’observació sobre el terreny a Turquia, es considera que no hi ha un “sistema de justícia criminal” efectiu a Turquia. Es considera impossible que la policia, els tribunals penals, els tribunals d’apel·lació i les autoritats de la Cort Constitucional puguin treballar amb imparcialitat i independència dels requisits i prioritats del poder polític. La declaració de l’actual estat d’emergència és innecessària i il·legal pel fet que les seves causes no han estat explicades i els seus controls regulars són inexistents. Les condicions de “violència generalitzada i el greu deteriorament de l’ordre públic” estaven prou regulades per l’article 120 de la Constitució. A més, fins i tot si les condicions d’emergència estaven presents, està clar que els drets fonamentals garantits pel Conveni Europeu de Drets Humans (articles 2 a 18) segueixen sent aplicables.

També per evitar qualsevol forma d’abús i soscavar l’Estat de Dret, l’AED considera necessari dur a terme les següents accions a Turquia:

– Cal posar fi a l’estat d’emergència (declara el 20 de juliol de 2016) i amb efectes retroactius eliminar totes les pràctiques polítiques i administratives que violen els drets i les llibertats fonamentals.

– És essencial que el Tribunal Europeu de Drets Humans actuï immediatament ja que que no hi ha cap recurs intern efectiu contra l’Estat pels procediments d’emergència a Turquia.

– La situació de control, domini i opressió creat per l’executiu sobre el poder judicial ha de ser immediatament aturada.

– Les investigacions iniciades contra advocats, periodistes i jutges per tal de silenciar i intimidar l’oposició política han de ser retirades immediatament i també s’han d’abandonar els intents d’empènyer als representants elegits a les eleccions fora de l’arena política.

– Tot tipus de normes i pràctiques que tendeixen a abolir o restringir el dret a la defensa han d’acabar.

Podeu participar de la cibercampanya d’Amnistia Internacional a favor de l’alliberament de Taner Kiliç.
Per a més informació, podeu consultar-la al web Amnistia Internacional Catalunya

Fotografia: www.amnistiacatalunya.org