Advocats empresonats a Turquia

Advocats empresonats a Turquia

Concentració a favor d’advocades i advocats detinguts i empresonats a Turquia

L’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates (AED), de la qual és membre l’ACDDH ha convocat una concentració d’advocats i advocades el dijous 21 de setembre a les 13 hores davant les representacions diplomàtiques de Turquia (en el cas de Barcelona, el Consolat situat a Passeig de Gràcia, 7). La mateixa concentració s’ha produït en nombroses ciutats europees de forma simultània.

Durant les hores anteriors a les concentracions l’AED ha sabut que 14 dels 16 detinguts han estan empresonats amb base a les declaracions d’un “testimoni secret”. Arran d’aquests fets, l’AED afirma la seva solidaritat amb els col·legues turcs i exigeix justícia per a ells:

Barkın Timtik
Ebru Timtik
Süleyman Gökten
Yağmur Ereren
Aytaç Ünsal
Didem Baydar Ünsal
Ayşegül Çağatay
Engin Gökoğlu
Behiç Aşçı
Aycan Çiçek
Şükriye Erden
Özgür Yılmaz
Zehra Özdemir
Naciye Demir

El passat 12 de setembre 16 dels nostres col·legues van ser arrestats a Ankara, Istanbul i Diyarbakır. Hem estat informats de que els nostres col·legues han patit tortures. L’advocat Engin Gökoglu, que ha estat 28 dies en vaga de fam, ha estat ingressat a l’hospital després d’haver patit una greu agressió per part de la policia.

El president de la ÇHD Selçuk Kozagaçli i l’advocada Betül Kozağaçlı, membre de la junta directiva de la secció d’Ankara de la ÇHD, no han estat arrestats, però sí informats de que queda restringida la seva activitat professional. Els seus ordinadors i telèfons mòbils han estat confiscats.

La majoria d’advocats i advocades arrestades el 12 de setembre són membres del People’s Law Office i tots ells porten la defensa dels activistes Nuriye Gülmen i Semih Özakça, que des de fa mesos i fins el dia d’avui es troben en vaga de fam, després d’haver estat acomiadats de la seva
feina de mestres. El judici es va celebrar el 14 de setembre sense la presència dels seus advocats.
Hem estat informats de que amb aquesta nova acció la xifra d’advocats i advocades que es troben afectats per investigacions criminals a Turquia puja a 1343, 524 dels quals han estat detinguts des de l’intent de cop d’estat de juliol de 2016.

Instem el govern de Turquia a garantir que els 14 advocats i advocades esmentades al principi seran posats en llibertat de forma immediata perquè considerem que la seva detenció obeeix exclusivament a les seves activitats professionals com a advocats i advocades defensores.
Exigim que es prenguin totes les mesures necessàries per garantir la integritat física i psicològica dels advocats i advocades de Turquia, així com la possibilitat de que puguin desenvolupar les seves obligacions professionals sense por a haver de patir represàlies, obstacles, intimidacions o assetjament.

Expressem la nostra preocupació per la situació a Turquia, on el regim del president Erdogan assetja els advocats i els persegueix servint-se dels tribunals, que són utilitzats com a instrument de repressió. El col·lectiu d’advocats i advocades és objecte de purga degut a la seva tasca com a
defensors.

Finalment, l’AED vol expressar la seva preocupació per la situació dels defensors dels drets humans a Turquia i posa l’èmfasi en el respecte degut als drets humans i l’Estat de dret.

A més, l’AED havia emès un altre comunicat fa pocs dies on denunciava la detenció d’aquests 16 advocades i advocats membres de ÇHD (Associació d’Advocats Progressistes) per part del govern d’Ankara. Aquestes detencions se sumen a moltes més anteriors