La Comissió de Defensa de l’ICAB denuncia les condicions del dia a dia del judici pels presos i preses i altres vulneracions de drets
La Comissió de Defensa de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona fa públic el segon comunicat corresponent a la prova testifical iniciada el passat 27 de febrer i fins a la practicada el dia 14 de març.
Barcelona, a 27 de març de 2019.- La comissió de Defensa posa de manifest que l’increment de fins a quatre els dies de sessió en algunes setmanes, l’avançament en mitja hora o una hora l’inici de la sessió del matí i el perllongament de la sessió de la tarda fins arribar en algun cas a jornades de deu hores pot ser incompatible amb el desenvolupament d’un judici just. Aquests factors suposen una sobrecàrrega per a la resistència física i psicològica dels acusats, en especial per als que continuen en situació de presó preventiva i que porten ja vàries setmanes patint unes condicions d’alimentació i de descans incompatibles amb unes condicions de salut normals. Així ho posem de manifest en l’Annex «Un dia de Judici» que incorporem a partir del contacte directe que hem mantingut amb les preses polítiques.
En relació a les alteracions en l’ordre de la pràctica de la prova testifical la Comissió denuncia que contravenint la que Llei d’Enjudiciament Criminal, el president de la Sala ha confeccionat un calendari arbitrari per la pràctica de la prova testifical, barrejant en una mateixa sessió testimonis de l’acusació i de la defensa, i alterant per complet l’ordre dels testimonis preestablert legalment, sense més motivació aparent que l’oportunitat política o els compromisos d’agenda del tribunal.
La Comissió també critica la interpretació literal i restrictiva de la llei pel qual les parts que no han proposat un testimoni només podran fer-li repreguntes relatives a aquelles qüestions que prèviament li han estat preguntades per la part que l’ha proposat. Considera que questa limitació imposada a la prova testifical és improcedent i constitueix una vulneració al dret de defensa.
En relació a l’interrogatori dels testimonis per part de les acusacions, aquestes han utilitzat sistemàticament una tècnica interrogatòria que consisteix en enunciar la pregunta induint la resposta del testimoni a partir de l’afirmació d’uns fets que es donen per certs. Aixi mateix s’han centrat repetidament en les actuacions polítiques o parlamentàries dels acusats, o en activitats dels mateixos emparades de tota evidència en l’exercici de drets fonamentals d’expressió, reunió i manifestació, activitats que resulten així criminalitzades pel fet que es pressuposen constitutives d’elements probatoris de càrrec. Per contra, el president de la Sala ha aplicat a les defenses un marcatge implacable sobre les formes i el contingut de les seves preguntes. Cal destacar la negativa del president a permetre preguntar a determinats testimonis de l’acusació si eren seguidors de certes webs d’extrema dreta, mentre que anteriorment s’havien considerat pertinents les preguntes a testimonis de descàrrec sobre si eren socis d’Òmnium Cultural.
Per acabar, pel que fa a la la prohibició d’exhibir vídeos en l’interrogatori dels testimonis, la Comissió denuncia atempta contra el dret de defensa, ja que fa pràcticament impossible contrastar les declaracions del testimoni. Finalment, En relació amb la intervenció del president de la Sala en la declaració del Major Trapero, la llei no autoritza al president a assumir un rol d’acusador que li és impropi, com s’ha produït en el present cascosaa que posa més en dubte la seva imparcialitat.
Comunicat sencer: