L’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, en col·laboració amb la Comissió de Defensa de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, presenta aquest estudi per tal que pugui ser un material útil per a advocats, activistes, acadèmics, estudiants etc.
La violència per part dels cossos policials incideix en l’exercici del “dret a la protesta”. Aquesta interferència no només prové de l’ús de la força en el moment del desplegament de les seves actuacions, sinó que també prové de tot un seguit d’elements estructurals previs i posteriors. El Tribunal Europeu dels Drets Humans ha estat un dels actors claus en l’anàlisi, cas a cas, de com les actuacions policials incideixen en els drets de la ciutadania a la vida, a la integritat moral, a la llibertat d’expressió i de manifestació i al respecte de la vida privada. De la resolució d’aquests casos se’n desprenen una sèrie de criteris, que complementats amb les referències d’organismes internacionals conformen els pilars dels cossos policials de les democràcies.
Aquest estudi sintetitza i sistematitza els criteris forjats pel Tribunal Europeu dels Drets Humans sobre l’adequació als drets humans de les pràctiques dels cossos policials, particularment l’ús de la força. L’estudi pretén promoure el respecte dels drets humans i de les llibertats civils, contribuir al debat sobre el model d’ordre públic entès en termes amplis i ser una eina de divulgació per al món del Dret, de l’activisme i de la política pública.
Us podeu descarregar el document en català des d’aquest enllaç i en castellà des d’aquest.
Pautas-TEDH-es-v2 (2)Pautes-TEDH-cat-v3